czwartek, 29 maja 2014

Kurczak z grzybami i innymi towarzyszami




Moje danie było przyprawione na ostro ale było pyszne. Jak ktoś nie lubi za ostrych potraw to prosze nie dodawać za dużo salsy z papryczką habanero . . .


2 udka z kurczaka
85g po odsączeniu pędów bambusa
1/2 papryki czerwonej
kilka pomidorków koktajlowych
15cm pora (jasna część)
posiekana natka pietruszki
6 większych kapeluszy boczniaków
olej rzepakowy do smażenia
Przyprawy wg.uznania:
zielona salsa z papryczką habanero,sos sojowy ciemny,estragon w proszku,pieprz młotkowany z kolendrą,przyprawa do kurczaka,czosnek mielony,sól morska

Z udek ściągnąć skórę,umyć i osuszyć. Wyjąć kości a mięso pokroić na cienkie paski.
Boczniaki i paprykę również pokroić w paski a pora w krążki. Pomidorki koktajlowe na połówki. Pędy bambusa pokroić na mniejsze części.
Na rozgrzany olej w rzucić kurczaka,doprawić wyżej wymienionymi przyprawami i podsmażyć około 5 minut mieszając.
Następnie dodać paprykę,grzyby,pedy bambusa i pora. Całość wymieszać,zmniejszyc gaz i przykryć pokrywką. Dusić około 5-6 minut. Odkryć odparować wodę jaka się wytworzyła,posypać posiekaną natką pietruszki,dorzucić pomidorki -  wymieszać  i można podawać np. w towarzystwie ryżu i ulubionej sałatki/surówki

Smacznego...