Sezon na szparagi uważam za otwarty. Jedzmy szparagi bo są doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C oraz wapnia i błonnika :-)
4 zielone szparagi
3 jajka kurze
kilka pomidorków koktajlowych
pół łyżeczki soli + pół łyżeczki cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
troszkę posiekanego szczypioru do posypania
Ze szparagów odciąć końce i obrać je za pomocą obieraczki.
Pokroić je na jedno centymetrowe kawałki i ugotować do miękkości w wodzie z solą i cukrem (pół łyżeczki soli + pół łyżeczki cukru)
Odcedzić na durszlaku,przelać zimna wodą.
Pomidorki pokroić na pół lub na cztery każdy.
Na patelni rozgrzać olej ,wrzucić szparagi i pomidory.Przesmażyć je chwilę.
Następnie wlać rozmącone jajka,delikatnie oprószyć solą i smażyć jajecznicę do ulubionej konsystencji.Gotową posypać szczypiorkiem i można podawać z ulubionym pieczywem . . .
Smacznego ;-)