środa, 16 kwietnia 2014

Golonka z grzybami i kiełkami fasoli mung




Moje danie jest lekko pikantne. Podałam z ugotowanym ryżem i korniszonem.Polecam :)

Golonka z grzybami i kiełkami fasoli mung

1 średnia golonka z indyka
100g po odsączeniu kiełków fasoli mung
4 liście laurowe
3 ząbki czosnku
5 kulek ziela angielskiego
2 garście suszonych grzybów leśnych
1 mała cebula
olej rzepakowy do smażenia
przyprawy wg uznania :
estragon w proszku,czosnek granulowany,sól morska ziołowa,sos sojowy ciemny,suszone płatki chili

Umytą golonkę zalewamy wodą,dodajemy sól,ziela angielskie,obrane zabki czosnku,listki laurowe i gotujemy do miękkości.Gotową wyjmujemy do ostygnięcia a następnie obieramy mięso od kości i dzielimy na mniejsze kawałki.
Grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie,odcedzamy na durszlaku,przestudzone kroimy na mniejsze kawałki.
Na  patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy grzyby wraz z drobno posiekaną cebulą. Jak cebula się zeszkli dodajemy kiełki fasoli i mięso. Całość doprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami.Mieszając trzymamy jeszcze na małym ogniu 5 minut i możemy podawać np. z ryżem czy innymi ulubionymi dodatkami....
Smacznego :-)

Pasta z makreli 2




Pasta najlepiej smakuje po schłodzeniu jak smaki sie przegryzą.Zajadamy z ulubionym pieczywem lub możemy nia faszerowac jajka :)

Pasta z makreli 2

1 makrela (taka średnia)
1 jajo kurze
1 mała czerwona cebula
1 łyżka dobrego masła
1 garść drobno posiekanego szczypiorku
2 łyżki dobrego majonezu
pieprz czarny świeżo mielony wg.uznania

Z makreli ściagamy skórę (odrzucamy ości),obrywamy jej mięso i przekładamy do miski.Następnie łyżką ją rozdrabniamy jak najdrobniej.
Jajko gotujemy na twardo,studzimy i drobno siekamy. Cebule obieramy płuczemy,osuszamy i również drobno siekamy.
Przekładamy do misy z makrelą,dodajemy masło,majonez i szczypiorek.
Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy.Wkładamy do lodówki żeby się schłodziła i gotowe.
Podajemy z ulubionym pieczywem .
Smacznego :-)