środa, 2 kwietnia 2014

Żeberka z sosem grzybowym z szybkowara




Żeberka z sosem grzybowym smakują wyśmienicie. Można je zrobić w rondlu tak normalnie lecz dłużej to trwa :)

Żeberka z sosem grzybowym z szybkowara

800g żeberek wieprzowych
2 garście suszonych grzybów leśnych
200ml bulionu grzybowego
olej rzepakowy do smażenia
1 cebula
1 łyżka mąki (u mnie tortowa)
Przyprawy wg.uznania
papryka czerwona w proszku,czosnek granulowany,sól morska pieprz świezo mielone

Grzyby troszke pokruszyć zalać wodą i ugotować do miękkości odcedzić ale zostawić 1 szklankę wywaru (200ml)
Mięso umyć i pokroić na porcje.Oprószyć solą,pieprzem i papryka słodką. Przesmażyć na mocno rozgrzanym oleju z drobno posiekaną cebulą na patelni z obu stron.
Gotowe przełożyć do szybkowara,dodać wywar z gotowanych grzybów i bulion. Zamknąć szbkowar  ustawić na duży ogień (duże ciśnienie).Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszyć ogień minimalnie i "szybkowarowarować" 20 minut Następnie zdejmujemy szybkowar z ognia,odparowujemy i jak już puści blokada otwieramy.Przekładamy z powrotem na gaz (bez pokrywki) jak sie zagotuje wywar zaciagamy sos mąką wymieszaną z wodą,chwilke gotujemy mieszając około 1 minuty i gotowe. W razie czego możemy sobie jeszcze doprawić solą i pieprzem.... Podajemy z ulubionymi dodatkami
 Smacznego . . . .