sobota, 29 marca 2014

Polędwiczka faszerowana warzywami





Polędwiczka z tym farszem jest bardzo smaczna.Podałam z ziemniakami,pomidorkami koktajlowymi i sałatą w śmietanie :-)

Polędwiczka faszerowana warzywami

1 polędwiczka wieprzowa (470g)
4 duże pieczarki (pokrojone w plastry)
1/2 papryki czerwonej (pokrojonej w kosteczkę)
1 mała cebula (drobno posiekana)
2 duże garście drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej
2 garście startego sera mozzarella
1 łyżka stołowa musztardy Develey
olej rzepakowy do smażenia
Przyprawy wg.uznania:
sól morska,pieprz czarny,suszone płatki chili,kolendra mielona
Dodatkowo (folia aluminiowa,nić )




Polędwiczkę myjemy-osuszamy i kroimy wzdłuż ale nie do końca. Następnie rozbijamy ją na duży prostokąt.Solimy,pieprzymy i smarujemy musztardą.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę,pieczarki ,paprykę i kapustę pekińską.Delikatnie solimy, pieprzymy i posypujemy płatkami chili oraz mielona kolendrą.Dusimy całość mieszając dotąd dopóki nam nadmiar płynu odparuje.Odstawiamy do ostygnięcia.
Do przestudzonych warzyw dodajemy 2 garście sera mozzarelli i mieszamy.Przestudzony farsz wykładamy na mięso po całej długości. Zawijamy najpierw krótsze boki a póżniej dłuższe tworząc długą roladę.
Następnie owijamy ją nicią i przesmażamy na mocno rozgrzanym oleju z wszystkich stron.
Gotową przekładamy na wysmarowaną olejem folię aluminiową , zawijamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C (grzanie góra-grill) około 20 minut.W połowie pieczenia ją przekręcamy żeby nam ładnie doszła z każdej strony.Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut żeby odpoczeła.Następnie ściągamy nić,kroimy w plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami . . .

Smacznego :-)