niedziela, 23 marca 2014

Ostre paluszki drobiowe






Paluszki drobiowe możemy podać do obiadu lub jako przekąskę z ketchupem czy innym ulubionym sosem. Smacznego :-)

Ostre paluszki drobiowe

Na siedem paluszków

Pierś z kurczaka bez polędwiczki
1 jajko surowe kurze
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
Przyprawy wg.uznania
sól morska,przyprawa do kurczaka,papryka słodka mielona,czosnek granulowany,salsa habanero zielona,olej
Dodatkowo 7 patyczków drewnianych grillowych

Do miski dodajemy wyżej wymienione przyprawy i dwie łyżki oleju,mieszamy.
Pierś kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Następnie kroimy ją w paski i wkładamy do miseczki.Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na jedna godzinę.
Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso i każdy pasek nabijamy na patyczek.
Gotowe panierujemy w roztrzepanym jajku a potem w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Wyjmujemy patyczki i możemy podawać . . .