poniedziałek, 10 marca 2014

Wołowe z warzywami





Roladki wołowe normalnie gotuje się dosyć długo. Dzieki szybkowarowi możemy przygotować je dużo szybciej i są naprawdę przepyszne a mięsko rozpływa sie w ustach . . 

Na dwie porcje:

2 ładne plastry wołowiny
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1/3 papryki czerwonej
3 duże pieczarki
3 łyżki drobno posiekanego koperku
2 łyżeczki majonezu
papryka czerwona w proszku
250ml rosołu (ja miałam swój drobiowy)
1 liść laurowy
Przyprawy wg.uznania
suszone płatki chili,sól morska ziołowa Kamis (młynek),ognista mieszanka przypraw Kamis (młynek),pieprz czarny (młynek)


Obrane,umyte i osuszone warzywa ścieramy na tarce o grubszych oczkach a paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy na rozgrzany olej,dodajemy koperek,doprawiamy płatkami chili,solą morską ziołową oraz ognistą mieszanką. Smażymy mieszając do momentu aż płyn odparuje - odstawiamy.
Mięso myjemy ,osuszamy i rozbijamy na jak najcieńsze płaty,najlepiej przez folię żeby go nie podziurawić.
Każdy rozbity płat smarujemy majonezem,oprószamy solą i pieprzem.Na wierzch każdego płata mięsa wykładamy farsz. Zawijamy,najpierw dłuższe boki a następnie w rulon. Każdą roladkę owijamy nicią i mocno oprószamy papryką słodką.Przekładamy na rozgrzany olej i przesmażamy je z wszystkich stron.
Gotowe roladki wkładamy do szybkowara z rosołem,dodajemy listek laurowy. Przykrywamy pokrywą i ustawiamy na duży ogień (duże ciśnienie).Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszamy ogień minimalnie i "szybkowarowarujemy" 20 minut Zdejmujemy szybkowar z ognia,odparowujemy i jak już puści blokada otwieramy i możemy podawać np. z ulubionym sosem,ziemniakami i surówką.
Smacznego . . .