niedziela, 23 lutego 2014

Wątróbka z cebulą i kalafiorem





Wątróbkę podałam na obiad ze świeżą bułeczką.Danie jest bardzo syte ale też smaczne :-)

Na 3 mniejsze porcje :

Wątróbka z cebulą i kalafiorem

500g wątróbki drobiowej kurzej
2 duże cebule
1 mały kalafior
olej rzepakowy do smażenia
Przyprawy wg.uznania
sól morska ziołowa (młynek),płatki chili,papryka słodka w proszku,pieprz kolorowy(młynek)
posiekana natka pietruszki

Kalafior dzielimy na rózyczki i gotujemy al'dente w osolonej wodzie -odcedzamy i odstawiamy.

Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z błonek.Cebulę obieramy i kroimy w pół krążki.
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy wątróbkę. Przyprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami i smażymy z obu stron.
 Następnie dodajemy cebulę,mieszamy i przykrywamy pokrywą.Dusimy do zwiędnięcia cebuli. Odkrywamy i podsmażamy do odparowania płynu.Pod koniec dodajemy różyczki kalafiora,mieszając trzymamy na niewielkim ogniu przez chwilę żeby całość sie podgrzała i gotowe.
Wykładamy na talerze,posypujemy natką i podajemy :-)
Smacznego :-)