czwartek, 6 lutego 2014

Pęczak z papryką i schabem





Kasza wyszła bardzo smaczna oczywiście lekko pikantna. Ogólnie danie jest lekkie ale bardzo syte :)


Na 3 porcje :

1 szklanka kaszy (pęczak jęczmienny)
1 płaska łyżeczka masła
2 plastry schabu
1 czerwona papryka
1 duża cebula
2 garście pędów bambusa po odsączeniu z zalewy
olej rzepakowy do smażenia
Przyprawy wg.uznania:
sos sojowy ciemny,płatki suszone chili,czosnek granulowany,estragon w proszku,sól morska,papryka czerwona w proszku

Do niewielkiego garnka wlewamy 2 szklanki wody z dodatkiem odrobiny soli i masła. Gdy się zagotuje wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając d tąd aż kasza wchłonie cały płyn.Przykrywamy i odstawiamy.

Umyte mięso rozbijamy tłuczkiem,następnie kroimy je w cienkie paski i przekładamy na rozgrzany olej.Doprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami i smażymy mieszając od czasu do czasu.
Do usmażonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę i nadal smażymy aż cebula lekko się zezłoci.Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kostkę/mieszamy. Do całości dodajemy pokrojone pędy bambusa,przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut.
Odkrywamy,wsypujemy wcześniej przygotowany pęczak,całość mieszając smażymy jeszcze około 5 minut i gotowe.
Danie posypujemy drobno pokrojonym porem i możemy podawać np. z ulubioną sałatką/surówką lub korniszonem  . . .