poniedziałek, 20 stycznia 2014

Ogniste golonki





Pyszna ,ostra,rozpływająca sie w ustach  goloneczka mmm :)


2 golonki wieprzowe ok. 350g każda
olej rzepakowy do wysmarowania naczynia
1/3 szklanki wina półwytrawnego/czerwonego
4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Przyprawy wg.uznania:
Sól morska,płatki chili,przyprawa do gyrosa,papryka słodka w proszku,świeże igiełki(listki) rozmarynu,olej

Golonki myjemy i osuszamy.W każdej  ostrym nożem robimy nacięcia w skórze (jak najwięcej/odstawiamy

Do naczynia dodajemy wyciśnięty czosnek oraz wyżej wymienione przyprawy i olej (ja dałam sporo płatków chili).Całość mieszamy na jednolitą papkę.

Następnie tym smarowidłem nacieramy porządnie golonki ,wkładamy do misy,przykrywamy i zostawiamy najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień wyjmujemy golonki i przekładamy do wysmarowanego naczynia olejem.Wlewamy wino dodajemy jeszcze dwie gałązki rozmarynu przykrywamy i pieczemy w 180*C do miękkości  (u mnie wystarczyło  2h)  W trakcie pieczenia od czasu do czasu wyjąć,obrócić i podlać sosem jaki się wytworzył.Jak mięso będzie już na tyle miękkie odkrywamy,zapiekamy i możemy podawać  z ulubionymi dodatkami . . .