czwartek, 16 stycznia 2014

Nadziewane pomidory






Pomidorki z pysznym farszem,idealne na przystawkę czy zakąskę  . . . :)


*Składniki podam ogólnie ponieważ to zależy ile chcemy zrobić pomidorków

Pomidory ja miałam rzymskie
Pieczarki
Jajka
Mały pęczek szczypiorku
Majonez
olej rzepakowy do smażenia
sól morska i pieprz świeżo mielone wg.uznania

Pomidory porządnie umyć i osuszyć,wydrążyć miąższ.
Pieczarki obrać opłukać,osuszyć,zetrzeć na tarce i przesmażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli do odparowania płynu,przełożyć do naczynia.
Jajka ugotować na twardo.Ostudzić,obrać i zmiksować na masę,dodać do pieczarek.
Szczypiorek drobno posiekać i też przełożyć do naczynia.
Dodać majonez ,sól,pieprz i wszystko wymieszać.
Połówki pomidorów napełniać łyżeczką ugniatając farsz. Następnie zwilżonym nożem przekroić każdą połowe pomidora,ułożyć na talerzu i można podawać  . . .