czwartek, 19 grudnia 2013

Halibut w panierce ziołowej smażony na oleju rzepakowym





Nie przepadam za panierowanymi rybami ale halibut okazał sie pyszny i soczysty :-)


400g halibuta
1 szklanka bułki tartej
3 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki suszonego tymianku
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
olej rzepakowy do smażenia
sok z połowy cytryny
sól morska,pieprz świeżo mielone wg.uznania  . . .

Rybę rozmrozić,oczyścić,umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym,przekroić na na pół żeby były dwa kawałki.
Do pojemnika/miski wsypać bułkę dodać czosnek,tymianek,pietruszkę i wszystko wymieszać.
Porcje ryb skropić cytryną,posolić,popieprzyć z wszystkich stron.
Na patelni rozgrzać olej,panierować rybę i smażyć na wolnym ogniu z wszystkich stron.Odsączyć na ręczniku papierowym i można podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego . . .

 „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze jest zawsze obecny w mojej kuchni. Jest najlepszym tłuszczem zdrowym , zawiera wiele witamin i mikroelementów , świetny do smażenia. Używam go do surówek na surowo. Również na domowy majonez jest doskonałym składnikiem. Olej rzepakowy ciemny używam też dość często, jest on najlepszym dodatkiem do świątecznych potraw, bez niego nie zaczynam przygotowań"