czwartek, 21 listopada 2013

Kergulena pieczona z pietruszką



  • Kergulena ma delikatne białe  mięso,lecz jak dla mnie troszkę za suche . A druga sprawa to jest bardzo droga.Jednak wole halibutka ;)


2 tuszki kerguleny (ja miałam 420g)
sok z połowy cytryny
1 garść drobno posiekanej pietruszki
sól morska,pieprz świeżo mielone wg.uznania
olej do wysmarowania blaszki/naczynia

Ryby rozmrozić,umyć pod bieżącą wodą i osuszyc ręcznikiem papierowym. Każdą przekroić na pół w poprzek.
Skropić sokiem z cytryny,posolić,popieprzyć z każdych stron i przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem. Porcje ryb posypać obficie natką.
Przykryć folią aluminiową i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Po tym czasie rozgrzac piekarnik (grzanie góra) do 180*C i piec 20 minut,po upływie tego czasu odkryć i lekko zapiec...
Podawać z ulubionymi dodatkami . . .
Smacznego :-)