sobota, 31 sierpnia 2013

Biedroneczki są w kropeczki







Jak to dobrze że Biedronka jest tak blisko ;)
Biedroneczki możemy sobie zjeść z majonezem  . . 


Biedroneczki są w kropeczki

2 duże jajka kurze
oliwki czarne
2 wykałaczki
odrobina majonezu
szczypta barwnika czerwonego
sałata

Jajka gotujemy na twardo,studzimy i obieramy ze skorupek.
Do miski (najlepiej szklanej) dodajemy szczyptę barwnika czerwonego i zalewamy gorącą wodą-mieszamy i wkładamy tam jajka.Trzymamy do uzyskania czerwonego zabarwienia.
Następnie wyjmujemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.Z każdego jaja odcinamy lekko spód pod kątem żeby dobrze stały.
Na talerzu układamy sałatę na nie jajka.W każdym jaju robimy nacięcie nożem wzdłuż grzbietu.W nacięcia wpychamy oliwki pokrojone w cienkie paseczki.Po bokach dokładamy kropki z oliwek pokrojonych w cienkie krążki.
Z całych oliwek robimy główki a w nich małe nacięcia na czułki z oliwek.Z majonezu robimy oczka , uśmiech.Na wykałaczki nabijamy głowy a następnie wpychamy w jajo i możemy podawać :-)

Kluski śląskie Najłatwiejszy przepis






  • To są jedne,jedyne kluseczki którym nigdy nie mogę sie oprzeć ;)


    Ziemniaki ugotowane 1 kg ( wystarczy tak na 3 osoby)
    Mąka ziemniaczana (1/4 części)

    Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem,przekładamy do miski. Łyżką wyrównujemy powierzchnię.

    Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Wkładamy z powrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagniatamy ciasto.

    Potem formujemy kuleczki splaszczamy i robimy w nich dołeczek.

    Gotujemy w garnku wode z odrobina soli i wrzucamy kluski na wrzątek ,po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-3 minutki i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.

    Ja podałam z gulaszem :)