wtorek, 27 sierpnia 2013

Winna pierś z kurczaka






Miałam okazję dostać od klubu Celebro winka do testowania.
Na pierwszy rzut postanowiłam zrobić pierś skąpaną w kąpieli winnej i ugrillowaną. Do tego użyłam wina białego France Celebro.
Wino nadało mięsu bardzo soczysty smak ,nie było wysuszone - - -Polecam :)

                                  Klub Celebro - zapraszam
                             https://www.facebook.com/KlubCelebro?fref=ts

Winna pierś z kurczaka

2 pojedyncze piersi z kurczaka
Na marynatę mięsa:
200 ml wina białego półwytrawnego France Celebro
1 płaska łyżeczka suszonych chili w płatkach
1 duży ząbek czosnku (jak są małe to dwa)
olej do wysmarowania grilla
sól morska świeżo mielona wg.uznania (ja dałam jedną płaską łyżeczkę)

Do naczynia/miski wlać wino,dodać pokruszone płatki chili ,obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól.Całość wymieszać.

Piersi umyć,osuszyć i pozbyć się błonek i polędwiczek. Pokroić na grubsze plastry lekko w poprzek.
Kawałki mięsa dodać do winnej marynaty,przykryć i włożyć do lodówki na minimum 3h.
Grill rozgrzać , posmarować za pomocą pędzelka olejem, wyjąć mięso z marynaty ułożyć na  ruszcie i grillować mięso kilka chwil z każdej strony . . .
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Ja podałam na ryżu z papryką czerwoną - - - smacznego :=)