czwartek, 2 maja 2013

Łosoś z salsą pomidorową podany na szparagach



Dzisiaj zapraszam na pyszny obiadek z łososiem w roli głównej :)
mmmm pycha :)))


Łosoś z salsą pomidorową podany na szparagach

500g łosoś swieży (dwie porcje każda po 250g)
1 pęczek pietruszki
2 łyżki dobrego oleju
sok z połowy limetki
sól morska i pieprz świeżo mielone wg.uznania
masło do wysmarowania blaszki
--------------------------------------------------
Salsa:
1 duży mięsisty pomidor(ja kupiłam polski z tego sezonu)
1 mała czerwona cebulka
1 czubata łyżka posiekanej drobniutko natki pietruszki
3 łyżki sosu sojowego rybnego Tao-Tao
2 łyżki dobrego oleju
pieprz świeżo mielony wg.uznania
-----------------------------------------
Szparagi zielone 10 sztuk
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
woda

Z łososia usuwamy skóry,myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem,oprószamy solą,pieprzem i kropimy sokiem z limetki. Do blendera wrzucamy nać pietruszki i olej wszystko blendujemy. Następnie całą zieleniną smarujemy porcje łososia po wierzchu.Nakrywamy folią aluminiowa i pieczemy w 180*C 20minut (górna półka-grzanie góra)
Szparagi obieramy za pomocą obieraczki do warzyw i blanszujemy w wodzie z cukrem około 10 minut (jeśli są młodziutkie nie obieramy ze skórki tylko odcinamy ich końcówki) ---odsączamy i odkładamy.
Jak ryba sie piecze robimy salsę.Umytego pomidora kroimy w drobną kosteczkę,cebulkę siekamy drobno.Przekładamy do miseczki,dodajemy sos rybny,natkę,olej i pieprz--mieszamy.
Na talerz wykładamy szparagi na nie porcję łososia,polewamy salsą i podajemy z czym kto lubi ja podałam z ryżem :)
Smacznego  . . .  .