sobota, 9 marca 2013

Ostra pierś z papirusa





Pyszna,soczysta i ostra pierś z kurczaka.Polecam !

 Ostra pierś z papirusa

1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok 300g)
1 łyżka suszonych płatków chili
2 szczypty rozmarynu suszonego
1 płaska łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
olej do wysmarowania papieru
DODATKOWO
kawałek papieru do pieczenia,patelnia

Do możdzierza wsypujemy w/w przyprawy i miażdżymy,oprócz natki pietruszki.
Z umytej i osuszonej piersi z kurczaka pozbywamy sie polędwiczki oraz zbędnego tłuszczu-odkładamy.
Z papieru do pieczenia wycinamy prostokąt,dosyć spory tak żeby po złożeniu się jego mogła zmieścić się pierś.Składamy prostokąt na pół,następnie odchylamy i za pomocą pędzelka smarujemy go olejem.Na całość posypujemy papier wcześniej przygotowaną przyprawą z możdzierza oraz natką pietruszki. Układamy pierś z kurczaka,nakrywamy (tzn.składamy jak książkę) i smażymy na patelni z obu stron po kilka minut na wolnym ogniu żeby mięso nie było surowe w środku(bez dodatku oleju !!!)

Jak mięso jest gotowe wykładamy je i dajemy mu chwilkę odpocząć,po czym kroimy go na plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami......