sobota, 29 września 2012

Karkówka w marynacie 1000-ca wysp








Jako że jestem baaaaaaaaaaardo mięsożerna,dzisiaj proponuje na obiadek mięsko :)

Jest miękkie i bardzo smaczne :-)

3 plastry karkówki wieprzowej (ok.1cm każdy)
10 średnich pieczarek (obranych,opłukanych i osuszonych)
2 papryki świeże-kolor dowolny (umyte osuszone i pozbawione nasion)
NA MARYNATĘ MIĘSA:
1 ząbek czosnku (obrany-posiekany)
1 łyżeczka papryka słodka w proszku
1 łyżeczka papryka ostra w proszku
3 czubate łyżki marynata 1000-ca wysp
3 łyżki olej
sól morska świeżo mielona,pieprz kolorowy wg.uznania
DODATKOWO:
1/2 szklanka woda przegotowana
2 łyżki olej do przesmażenia mięsa

Umyte i osuszone mięso kroimy w średnią kostkę.Wkładamy do misy i dodajemy w/w przyprawy na marynatę-mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok.2h

Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso wraz z wytworzoną marynatą.Wlewamy wodę,przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

Gdy mięso już jest miękkie dodajemy pieczarki pokrojone na pół i papryki pokrojone w grubszą kostkę-mieszamy i dalej dusimy do zwiednięcia papryki (tak żeby była lekko chrupka a nie rozciapana)

Podajemy np.z ryżem i sałatką/surówką czy też ogórkiem kiszonym/konserwowym.


SMACZNEGO....

Miłego popołudnia :=)