sobota, 22 września 2012

Kubełek a'la meksikana



Zapraszam na moja wersje udek a'la meksikana :)
Wyszły pyszne mniam,mniam :)

3 udka z kurczaka
NA MARYNATĘ:
4 czubate łyżeczki przyprawy meksykańskiej (w proszku)
4 łyżki olej
2 czubate łyżeczki papryka zielona (płatki)
sól morska,pieprz kolorowy wg uznania
PONADTO:
naczynie żaroodporne lub blaszka
olej do wysmarowania naczynia/blaszki
folia aluminiowa/pokrywka

Z powyższych składników robimy marynatę dla naszych udek( w większej misce).

Udka (każde)kroimy na pół w zgięciu. Myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,następnie wkładamy do misy z marynatą i taplamy je z kazdej strony-wkładamy do lodówki na minimum 2h.

Po tym czasie wyjmujemy.Blaszkę(naczynie żarodporne)smarujemy olejem i wkładamy do niej mięso polewając resztą marynaty.Rozgrzewamy piekarnik do 180*C (grzanie góra-druga półka od góry) i pieczemy pod przykryciem 1h.Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i zapiekamy z obu stron na złoty/brązowy kolor :)

Podajemy z czym kto lubi .......