poniedziałek, 9 lipca 2012

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Moja wersja papryczek faszerowanych :-)

1/2 kg papryki czerwonej podłużnej (nazwę zapomniałam)
300g mięso mielone - mieszane
1 średnia cebula
3 łyżki margaryna zwykła
2 torebeczki ryżu (200g)
sól,pieprz wg.uznania










Każdą paprykę kroimy na pół wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne (opłukujemy pod bieżącą wodą,odstawiamy do osuszenia)

Ryż gotujemy wg.wskazówek na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy margarynę i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę na złoty lekko kolor.
Kiedy ryż juz jest gotowy odsaczamy torebki i przesypujemy ryż do miski.Dodajemy mięso mielone oraz podsmażoną cebulę.Wszystko solimy i pieprzymy.Całość dokładnie mieszamy.

Pózniej kazdą połówkę faszerujemy przygotowanym farszem i przekładamy na wysmarowaną lekko olejem blachę od piekarnika i pieczemy w 180*C około 30 minut (grzanie -góra,trzecia półka od góry)

Pod koniec pieczenia możemy posypać serem żółtym,ja tego nie zrobiłam bo córka nie chciała.Podałam z sosem pomidorowym . . . .