środa, 30 maja 2012

Skrzydełka miodowo-ketchupowe

Smaczny przepis na obiadek :-)

Pyszne słodko-ostre skrzydełka  . . .



8 mięsistych skrzydełek z kurczaka
Na marynatę:
2 łyżki miód płynny (u mnie wielokwiatowy)
6 łyżek ketchup-łagodny (pudliszki)
2 płaskie łyżeczki papryka ostra w proszku
3 łyżki przyprawa np.złocista do kurczaka
sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania

Z umytych i osuszonych skrzydełek odcinamy lotki i wkładamy do misy.
Solimy,pieprzymy oraz dodajemy miód,ketchup,paprykę ostrą i przyprawę do kurczaka.

Wszystko mieszamy dłonią i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.

Na drugi dzień przekładamy skrzydełka do worka,zapinamy z obu stron i układamy w naczyniu żaroodpornym.Pieczemy w 180*C jedną godzinę(grzanie góra-środkowa półka)

 Po tym czasie wyjmujemy i pozbywamy się worka.Wkładmy je jeszcze do piekarnika żeby nam sie pieknie przypiekły tj.na jakieś 10 minut...


http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wielkie-blogowe-pudliszkowanie