niedziela, 20 maja 2012

Makrela Pieczona

Może ktoś ma ochotkę na makrelę ?
Pyszna i tłuściutka rybka taką lubię mniammmmm :-)


SKŁADNIKI :

  • 2 sztuki makrela świeża
  • Na marynatę:
  • 2 ząbki czosnku (pokrojony na drobna kosteczkę)
  • 4 łyżeczki nać pietruszki (posiekanej)
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki olej
  • sok z jednego plastra cytryny
  • Dodatkowo:
  • masło
  • sól morska wg.uznania
  • folia aluminiowa
  •  
  •  
  •  PRZYGOTOWANIE:
    Z powyższych składników robimy marynatę-mieszamy. Z ryb odcinamy głowy.Następnie je myjemy . Solimy je w środku i na wierzchu.Nacinamy każdą w trzech miejscach (wystarczy z jednej strony) W nacięcia wkładamy po troszkę masła.Do środka makreli wkładamy część naszej przygotowanej marynaty.Układamy na folii aluminiowej i po całej długości ryb rozkładamy resztę marynaty. Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C (grzanie-góra,środkowa półka) i pieczemy około 30 minut.


     Podajemy z czym kto lubi :-)