czwartek, 17 maja 2012

Kotlety Rybno-Marchewkowe

Kotleciki wyszły wspaniałe mówię wam ;)

Z tej porcji wychodzi 6 kotletów widocznych na zdjęciu.



Składniki

  • 250g ryby mintaj(u mnie mrożone filety)
  • 3 łyżki koperek świeży-posiekany
  • 5 łyżek stołowych czubatych marchewki startej na tarce o dużych oczkach
  • 1 mała cebulka starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 jajko-surowe
  • 5 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia
  • sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania

Etapy przygotowania

Rozmrożoną i odcisnietą rybę z nadmiaru wody przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa dwa razy.
Wkładamy do misy.Dodajemy koper,marchew,cebulę,jajko i bułkę tartą.
Wszystko solimy,pieprzymy i wyrabiamy na jednolitą masę.
Następnie za pomocą wilgotnych dłoni formujemy kotleciki i obtaczamy je z każdej strony w bułce tartej.
Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na złoty kolor i wykładamy na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z czym kto lubi.Smacznego :-)

ŻYCZĘ WSZYSTKIM  . . .