sobota, 7 kwietnia 2012

Wesołego Alleluja !!!!






Kochani !!!

Razem z moim małym pomocnikiem który podtrzymywał mi jajka ;)
pragnę złożyć wam życzenia świąteczne . . .

Niech te Święta Wielkanocne będą dla Was pełne nadziei i wiary,
Niech Chrystus Zmartwychwstały przyniesie
wiosenne kwiaty radości, miłości, spokoju i szczęścia.
Ciepłych, pełnych radosnej nadziei Świąt Zmartwychwstania Pańskiego,
rodzinnego ciepła, radosnych spotkań przy wielkanocnym stole
oraz smacznego święconego jajka,

Życzy Ewa z Rodziną :-)

Galareta Wieprzowo - Drobiowa

Przepis na taką zwykłą galaretę wyniosłam z domu :-)

 2 małe golonki po 1/2kg
    2 nóżki wieprzowe
    1 udko z kurczaka
    1 kostka rosołowa
3 łyżki żelatyna spożywcza
    czosnek (według uznania) ja daje dość sporo 8 ząbków
    liść laurowy, angielskie ziele (po 6-7 sztuk)
    pieprz, sól (według uznania)

Umyte golonki , udka i nóżki wieprzowe zalewamy zimną wodą i gotujemy.Przed zagotowaniem się wywaru odlewamy całość i zalewamy jeszcze raz zimna wodą.Dodajemy liście laurowe,czosnek,ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa szumując od czasu do czasu.Pod koniec gotowania wrzucamy kostkę rosołową.

  Gdy mięsko już bedzie miękkie wyciagamy,studzimy i rozdrabniamy.

Rozdrobnione mięso przekładamy do miseczek lub innych plastikowych pojemniczków.

Do gorącego wywaru dodajemy 3 łyzki żelatyny spożywczej i całość mieszamy(nie gotujemy już)
Zalewamy wywarem i pozostawiamy do przestygnięcia.Gdy już ostygną wkładamy do lodówki najlepiej na noc i rano mamy gotową galaretę.