środa, 21 marca 2012

Wielkanocne Skrzaty

Fajne,wesołe i smaczne Skrzaty z pewnością powędrują na wielkanocny stół i zadowolą każdego :)

4 jajka kurze
4 rzodkiewki
1 cebula czerwona
1/3 małej łyżeczki barwnik dowolny kolor (ja miałam zielony)
majonez i szczypior (wg.uznania)


Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie,studzimy-obieramy.

Do garnka z barwnikiem wlewamy gorącą przegotowaną wodę i wkładamy do niej obrane jajka na około 15 minut.Wyciągamy i odcinamy od nich czapki za pomocą nożyka.

Z umytych i osuszonych rzodkiewek wycinamy oczka i bużkę,a w to miejsce wciskamy majonez.

Cebule obieramy i przecinamy za pomocą nożyka do dekoracji.Z połówki cebuli wyciągamy krążki.

Na talerzu za pomocą szprycy lub łyżki wykładamy majonez.Na majonez rozsypujemy posiekany szczypior.Na szczypior układamy krążki cebuli,na każdy kładziemy jajko dodajemy główke z rzodkiewki , nakładamy czapę i gotowe....