sobota, 22 października 2011

Udka z Rękawa

Pyszne czosnkowe i jednocześnie ostre mięso,które rozpływa się w ustach :)

4 udka (takie bez pałek)
2 ząbki czosnku
1 łyżka sos sojowy ciemny
4 łyżki sos chili czosnkowy Tao-Tao
2 łyżeczki papryka chili w proszku
2 łyżki przyprawa do kurczaka (złocista)
1 łyzka ocet balsamiczny-czerwony
1 płaska łyzeczka soli
Rękaw do pieczenia
pieprz (niekoniecznie)


Z powyższych składników prucz udek robimy marynatę w misce.Wszystko mieszamy.
Umyte i osuszone udka wkładamy do marynaty dodajemy obrany i posiekany w kostkę czosnek.
Mieso porządnie nacieramy nasza marynatą i wkładamy do lodówki na około 1h.Po tym czasie udka przekładamy do rękawa wraz z resztką marynaty.Zawiązujemy,przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy około jednej godziny.Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw i zapiekamy jeszcze na złoty kolor około 10 minut z termoobiegiem i gotowe.

Godz.dodania 10:55