poniedziałek, 17 października 2011

Krokiety Ewy

Smaczne chrupiące krokieciki,do tego Czerwony barszczyk = Niebo w gębie :) Polecam . . .

POTRZEBUJEMY:

Ciasto na naleśniki:
  • 250 ml mleko 2% 
  • 1 szklanka mąki (125g)
  • 2 jajka
  • pół lyżeczki soli
  • 1 duża łyżka oleju
  • 1 szklanka woda minerana (średnio gazowana)
Na Farsz:
  • 700g kapusta kiszona
  • 1/2 kg pieczarki
  • 1 średnia cebula
Ponadto:
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól,pieprz (wg. uznania)
Z powyższych składników robimy ciasto na naleśniki,wszystko ubijając mikserem. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki .Odstawiamy. Kapustę gotujemy do miękkości tj. około 40 minut. Pieczarki i cebulkę obieramy. Kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię i dusimy do miękkości,następnie odkrywamy pokrywę i delikatnie podsmażamy. Ugotowaną,przestudzoną kapustę odciskamy a następnie drobno kroimy. Teraz tak : Pieczarki z cebulą mieszamy razem z kapustą. Porządnie doprawiamy solą i pieprzem. I na każdy naleśnik nakładamy nasz farsz,po dwie duże łyżki stołowe. Zawijamy w kopertę,obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na złoty kolor. Gotowe....... 


Podajemy zaraz po przyrządzeniu z czerwonym czystym barszczykiem :) 



Z tej porcji wychodzi 11 naleśników o średnicy 23cm. 

SMACZNEGO . . . . . .. . .