niedziela, 16 października 2011

Miały być kotlety a wyszły Babki ;)

No własnie miały być kotleciki,ale niestety wszystko się rozciapciało.Ale wyszły super babeczki :D
Na dwie osoby potrzebujemy :

1/2 kg wątróbka z indyka
1 średnia cebula
1 żółtko
7-8 gałązek natki pietruszki (umytej i posiekanej)
1 płaska łyżka maka ziemniaczana
2 łyżki bułki tartej
sól,pieprz wg. uznania
2 filiżanki lub kokilki
olej do smażenia

Wątróbkę myjemy i pozbywamy się błonek, kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski.
Dodajemy startą cebulę,jedno żółtko,natkę,mąkę i bułkę tartą.Doprawiamy solą i pieprzem,całość mieszamy.Na rozgrzana patelnię wkładamy naszą masę i smażymy ciągle mieszając.TJ.około 10 minut. Gorący farsz przekładamy do wysmarowanych wcześniej filiżanek lub kokilek (ja użyłam większych filiżanek o średnicy 9 cm)i układamy na talerzu. Gotowe.




Podajemy np. z tłuczonymi ziemniakami i mizerią.

SMACZNEGO :)

Roladki z fetą i pomidorem

Bardzo lubie ser feta i oto kolejny mój pyszny przepis na smaczne roladki :-)

2 duże plastry od schabu b/k
150g ser typu feta
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 średni lub mały pomidor (do wyboru)
1/2 pęczka natki pietruszki (umytej posiekanej)
1/2 pęczka szczypiorku ( umytego posiekanego)
1 jajo
1 kostka czosnku
olej do smażenia (wg.uznania)
1 łyżka mąki u mnie to była tortowa
bułka tarta do obtoczenia (wg.uznania)
sól,pieprz do przyprawienia mięsa (wg.uznania)

Schab myjemy,osuszamy i rozbijamy na cienkie płaty przez folię żeby nie podziurawić.
W rondelku rozpuszczamy ser feta z dodatkiem masła,posiekanego czosnku,szczypiorku,natki i pomidora.Studzimy naszą masę.Na rozbite mięso układamy po porcji farszu,oczywiście wczesniej je lekko solimy i pieprzymy.Następnie zawijamy jak na gołąbki.Do jajka dodajemy 1 łyżkę mąki i bełtamy,a do bułki tartej dodajemy pokruszoną kostkę czosnku i mieszamy.Następnie panierujemy nasze roladki,najpierw w jaju potem w bułce.
Tak przygotowane roladki wkładamy do lodówki żeby nam się uleżały,wtedy nie potrzebujemy wykałaczek ,czy też nici do spinania.Po tym czasie smażymy nasze roladki na złoty kolor na wolnym ogniu,często je przekręcając.Nie powinny się rozpaść,ponieważ masa serowa je ładnie sklei i gotowe.
Podajemy z czym kto lubi.

Ja podałam z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.



SMACZNEGO.

09:42