środa, 24 sierpnia 2011

Łosoś z Warzywami

Pyszna zdrowa rybka z warzywami :)


Potrzebujemy na jedną osobę :

  • Łosoś ( płat ze skórą 250g na jedna osobę)
  • Pesto Basilico (wg.uznania)
  • Cukinia (wg.uznania)
  • Cytryna 1/4
  • Ser żółty 1 plaster (ja dałam Tylżycki,ale mozna inny)
  • Włoszczyzna mrożona (1 duża garść)
  • Nać pietruszki 2 gałązki (posiekana)
  • sól,pieprz (wg.uznania)
  • folia aluminiowa do zawinięcia


Rybkę myjemy porządnie,osuszamy ręcznikiem papierowym.
Skrapiamy cytrynką,delikatnie solimy i pieprzymy i wkładamy do lodówki na
1h.Po tym czasie wyciagamy rybę kładziemy na folię.
Teraz tak:
Na rybę nakładamy pesto,na pesto plaster sera,na ser cukinię pocieta w paseczki,na cukinię garść mrożonych warzyw i posiekaną natkę pietruszki.
Zawijamy naszą rybkę w folię aluminiową,nie za bardzo ściśle,układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy 30 minut.
Podajemy z czym kto lubi.

Ja podałam z ziemniaczkami surówka z kiszonej kapusty :-)

Jest pyszna że palce lizać ;)

Pierś Indyka z Żurawiną

Pyszne mięsko z dodatkiem wspaniałej żurawiny ;-)

Na dwie porcje potrzebujemy :

  • 4 plastry z indyka (średnie)
  • 150g Żurawina (łowicz w słoiczku)
  • 1 łyżeczka przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżeczka papryka słodka w proszku
  • 1/2 łyżeczka czosnek granulowany
  • 1 duży plaster sera gouda (ewentualnie 2 )
  • 1 łyżka oleju (do posmarowania blaszki)
  • sól pieprz (wg uznania)
  • nici do zawijania



Piersi z indyka myjemy,uszusamy,ręcznikiem papierowym.
Każdy kawałek rozbijamy na cienki placuszek z pomocą tłuczka przez woreczek żeby nam się mięsko nie podziurawiło. Na tacke wykładamy rozbite mięsko zakładajac jeden na drugi tzn. same brzegi.Nstępnie posypujemy delikatnie przyprawą do kurczaka,1/2 łyżeczki papryki słodkiej,czosnkiem granulowanym i solą i pieprzem.Wykładamy na to żurawinę kładziemy ser i zawijamy. Związujemy nićmi ,posypujemy resztą papryki ,przekładamy na talerz i wkłdamy do lodówki na min. 15 minut.
Po tym czasie wykładamy roladkę na posmarowaną blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez pół godz.Po pierwszych 15 minutach przekręcamy ją na drugą stronę.I dalej pieczemy nastepne 15 minutek. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 10 minutek i gotowe. Podajemy z czym kto lubi ......

Np.z  frytkami i ogóreczkiem ;D
                                                          

SMACZNEGO . . . . .

Ziemniaczano-Marchewkowe Kotleciki

Super kotleciki,świetnie nadają sie do sosów,potrawek  jak i do mięs....
No i łatwe w przygotowaniu.

Potrzebujemy na 3 osoby :

  • 1 kg ziemniaki
  • 200g marchew w kostce mrożona
  • 10 gałazek koper
  • 1 żółto
  • sól,pieprz (wg.uznania)
Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Ziemniaki obieramy ,myjemy gotujemy.
Marchew zalewamy wodą gotujemy aldente (żeby ciapa sie nie zrobiła)
Koper płuczemy osuszamy i drobno siekamy.
Ugotowane ziemniaki i marchew studzimy.Ziemniaczki przeciskamy przez praskę.
Do naczynia wkładamy nasze ziemniaki z marchewka,żółtkiem i koprem. Doprawiamy sola i pieprzem.Mieszamy jak na mielone ,na jednolitą masę.Jesli ciasto jest zbyt rzadkie mozna a nawet trzeba dodac troszkę bułki tartej.Formujemy kotleciki obtaczamy je w jajku potem bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.
Podajemy z czym kto lubi. Mozna polać ulubionym sosem. . . .



 Życzę smacznego i znikam ;-)