sobota, 20 sierpnia 2011

Kotlety z udek

Pyszne ostre,mięsiste kotleciki.Smakują na gorąco jak i na zimno z bułką i np.sosem czosnkowym.Polecam :)

Potrzebujemy :

4 całe udka  z kurczaka
2 jajka
2 łyzki maki (moze być tortowa)
sól(wg.uznania)
kolorowy mielony pieprz (też wg.uznania)
bułka tarta (myslę że pół szklanki wystarczy)
4 duże łyżki sos chili czosnkowy
olej do smażenia (tyle zeby przykryło kotleta na patelni prawie tak do połowy)

Udka myjemy i odcinamy pałki. Mozna sobie je zachować na zupke czy do upieczenia to juz jak kto sobie tam woli ;) Z pozostałycz części wycinamy kość,to już nie jest takie trudne bo prawie ją mamy na widoku .
Następnie usuwamy z mięsa skórę i rozbijamy tłuczkiem jak na tradycyjne schabowe. Solimy i pieprzymy z każdej strony mięso.


Potem na każdą część smarujemy pędzlem sos chili czosnkowy,też z obu stron. Tak przygotowane udka chowamy do lodówki na 2h.

W talerzu lub w innym głębszym naczyniu wbijamy jajka dodajemy do nich 2 łyżki mąki i mieszamy widelcem na jednolitą masę. Do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą.
Jak już miną 2 godziny wyciągamy przygotowane kotlety i panierujemy je napierw w jaku wymieszanym z mąką a następnie w bułce tartej

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kolejno nasze kotlety z obu stron na złoty kolor ( na wolnym ogniu żeby doszły w środku) Odsączamy na papierze kuchennym i gotowe..





Ja podałam z frytkami i ogóreczkiem :)



Smacznego :-))))
                                       

Z moich grządek ..... wprost w żołądek

                   

Szybkie i smaczne śniadanko dla jednej lub dwóch osób :)

Bedziemy potrzebować :

  • 1 cukinia
  • 3 rzodkiewki
  • 5 gałązek koperku
  • 5 gałązek szczypiorku
  • 4 łyżki śmietana 18%
  • 100g twaróg półtłusty
  • sól,pieprz (wg.uznania)
  • olej do smażenia
  • 1/2 pomidor

                                                                
Cukinie porządnie myjemy,wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry lekko pod kątem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cukinie z obu stron dokładnie po pare chwilek. Na talerzu rozkładamy recznik papierowy i wykładamy usmazone krążki ze by ociekły z oleju. Myjemy,osuszamy warzywa.Rzadkiewkę kroimy w kosteczke,szczypiorek i koperek siekamy. W miseczce rozdrabniamy ser,dodajemy pokrojone warzywka zalewamy śmietaną (doprawiamy ) i mieszamy.Pół pomidorka kroimy w plastry. Na każdy krążek cukini kładziemy pomidorka ,na pomidorka, twarożek---dekorujemy wg. swoich upodobań i zajadamy :) 


                                                                 SMACZNEGO . 

                                                            


     Akcja "Cukinia"