poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Halibut

Nic trudnego a smakuje wyśmienicie.Polecam.Świeże rybki nie tylko są zdrowe ale i bardzo smaczne :)
Uwielbiamy Halibuta . . .
Moja propozycja podania :)
 



Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY 

        
Na dwie osoby potrzebujemy :

640g halibut świeży
2 kawałki folii aluminiowej (wielkość zależy jak mamy dużą rybę)
troszkę oliwy do posmarowania folii

Na marynatę :

4 łyzki oliwy
3 gałązki nać selera (pokroić)
1 gruby plaster cytryny (ok.2 cm)
sól ( to już według uznania,ja dałam dwie wieksze szczypty)
2 łyżeczki pieprz cytrynowy (tak zwana mieszanka przypraw)
miska lub inne naczynie do zamarynowania


Rybę umyłam i oskrobałam z resztek łusek.Przekroiłam na dwie części.
Z oliwy,pokrojonego selera,cytryny,soli i pieprzu cytrynowego zrobiłam marynatę.
                                                 
Następnie wtarłam ją w rybę,włozyłam do miski i polałam resztą.Jeszcze raz przemieszałam ,przykryłam i dałam na noc do lodówki.
                                                      
Piekarnik rozgrzałam do 200*C ,kazdą porcję ryby połozyłam na wysmarowanym kawałku folii zawinełam nie za bardzo ściśle i włożyłam do piekarnika i piekłam ja 30 minut. Potem ją odkryłam i podpiekłam jeszcze 10 minut i była gotowa do podania....
Rozłozyłam na talerze podałam z ziemniakami i surówką.

                                 Pycha Polecam :)                              

Surówka z Cykorii lekko pikantna

                          
       Z uwagi na to że cykoria jest troszkę gorzka,więc odrobina pikanterii jej nie zaszkodzi ;)
Napisałam " odrobina pikanterii " to błąd !!! Jest ostra hihi ;) Do tej pory języka nie czuję hihi ;D 

To tak na dwie osoby potrzebujemy :

3 główki cykoria
1 mała marchew
1 mała czerwona cebulka
1 pomidor
6-7 listków naci selera

Na dressing:

6 łyzek oliwy z oliwek
1 szczypta cukru
1 plaster cytryny
1 szczytypta pieprz cayenne
1 łyżeczka sos worcetershire
1/2 łyzeczka sos chilli z imbirem
1 łyżeczka zioła suszone do sałatek
1 szczypta soli


                                            

Warzywa umyłam i pkroiłam.Cykorię w krążki,marchewke starłam na tarce o grubszych oczkach,cebulke w półplasterki,natkę selera posiekałam  a pomidora w kostkę. Z oliwy i reszty przypraw zrobiłam dressing.
Polałam nim surówkę,przemieszałam i schłodziłam w lodówce około 15 minut i gotowe.....


             Zdjęcia troszkę kiepskie bo ciemno dzisiaj w chałupie ;) ale co tam.
Teraz śmigam robić rybkę.Do póżniej  . . . 


                                                     
                                                                                

Bendżi-kotek którego znalazłam na smietniku . . .

                                                   


Dzisiaj nie o gotowaniu.Chciała bym wam przedstawić mojego kotka którego znalazłam 7 lipca na śmietniku a dokładnie w smietniku.Poszłam z córka wyrzucić smieci była godzina 22:20. Odkrywamy klapę a tam kicio piszczy,bo nawet miauczeć nie umie. Wskoczył mi na ręce więc go zabrałyśmy do domu i jest już z nami ponad miesiąc.

Jest kochany i bardzo wdzięczny.
Tylko nie rozumiem dlaczego nie miauczy tylko piszczy jak myszka ? Czy był bity czy co ? sama nie wiem.
Ale teraz już nic mu nie grozi ma nas a my jego i jesteśmy szczęśliwi :) Jest taki pocieszny i śpi w nietypowych sytuacjach .
Zobaczcie sami czy nie jest śliczny nasz żywy pluszaczek :)

(*) niestety jego już nie ma :( a wyrósł na pieknęgo kociaka . . . .





           Pozdrawiam :)


                  A tak wyglądał mój poprzedni kotek Pirat :)
Miał 1,5 roku i zginął pod kołami niedobrego kierowcy , szukałam go 3 dni ,chodziłam z jego zdjeciami i pytałam ludzi aż jedna Pani mi powiedziała że widziała całe zdarzenie i szybko wybiegła go zabrać żeby go inne auta nie porozjeżdżały.I tak go znalazłam ale martwego biedny ;( Prawda ze był sliczny ?